A granola egy ropogós, ízletes és tápláló reggeli vagy nasi, amit sokféleképpen variálhatunk. A bolti változatok gyakran tartalmaznak sok cukrot, adalékanyagot és mesterséges ízesítőt, ezért érdemes inkább házilag elkészíteni ezt a finomságot. A házi granola elkészítése nem bonyolult, és a hozzávalókat is könnyen beszerezhetjük.
A granola alapja a zabpehely, amit különböző magvakkal, olajjal, édesítővel és aszalt gyümölcsökkel keverünk össze, majd sütőben pirítunk meg. A granola házilag elkészítve nemcsak finomabb, de egészségesebb is, mint a bolti verzió. Nézzünk, hogyan készíthető el!
A házi granola receptje és elkészítése
Hozzávalók:
- 4 bögre zabpehely
- 1 bögre olajos mag (dió, mandula, mogyoró, kesudió, stb.)
- 1/4 bögre olaj (kókuszolaj, napraforgóolaj, olívaolaj, stb.)
- 1/4 bögre édesítő (méz, juharszirup, agavé szirup, stb.)
- 1 teáskanál fahéj
- egy csipet só
- 1 bögre aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, barack, meggy, stb.)
Elkészítés:
- A zabpelyhet és az olajos magokat aprítsuk fel durvára egy kés segítségével vagy egy robotgépben. Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a magokat, a fahéjat és a sót.
- Egy kis lábasban melegítsük fel az olajat és az édesítőt, amíg sima nem lesz. Öntsük rá a zabkeverékre, és alaposan dolgozzuk össze.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítsük szét egyenletesen a granolát. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig, közben néha kevergessük meg.
- Ha már szép aranybarna lett, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Végül adjuk hozzá az apróra vágott aszalt gyümölcsöket.
A házi granola tárolásához használjunk jól záródó üveg- vagy műanyagdobozt, így akár több hétig is eltarthatjuk szobahőmérsékleten. Fogyaszthatjuk tejjel, joghurttal vagy növényi itallal, friss gyümölcsökkel vagy magában is, remek energiaforrás lesz reggelire vagy tízóraira!
Bízunk benne, hogy kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbáld otthon is ezt a finomságot. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!