Az egészséges életmód hívei közül nagyon sokan hagyják el a burgonyát az étkezésükből. Ugyan a WHO a napi zöldségfogyasztást fontosnak tartja, kevesen tudják, hogy a zöldségfogyasztásba a krumpli nem számít bele.
Ennek az az oka, hogy a burgonyának nagyon magas a keményítő, vagyis a szénhidrát tartalma, vitaminokat és egyéb ásványi anyagokat viszont nagyon kis mennyiségben tartalmaz. Ha tehát a burgonyafogyasztás teszi ki a zöldségfogyasztásunk nagyobb százalékát, akkor valójában nem is fogyasztunk zöldségeket, és nem étkezünk igazán egészségesen.
Hazánkban, ahogy sok más országban is, a krumpli alapvető köret, de sok főétel alapját is képezi. Ahhoz azonban, hogy egészségesebben étkezzünk, célszerű kiváltani a burgonyát az ételekben más, egészségesebb zöldségre, vagy olyan burgonyafajtára, ami sokkal egészségesebb a hagyományos fajtáknál.
Szerencsére van választék, mire cserélhetjük le a krumplit!
Egészségesebb burgonyafajták
Amikor burgonyáról beszélünk, akkor a hazai fajták jutnak először eszünkben, viszont vannak olyan, kissé egzotikusabb krumplifajták is, melyek sokkal egészségesebbek. Az egyik ilyen a perui lila burgonya, melynek beszerzése nem annyira egyszerű Magyarországon, és íze is eltér a megszokott krumpli íztől.
Ahogy a neve is utal rá színe nem sárga, hanem lila, és inkább a mogyoróra vagy gesztenyére hasonlít az íze. Tartalmaz B6- és C-vitamint, káliumot, felurasavat és klorogénsavat. Készíthetünk belőle chipset, süthetjük olajban, de salátába is keverhetjük.
Szintén jó választás lehet a skót-felföldi vörös burgonya, melynek antivirális, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van, magas szárazanyag-tartalma miatt pedig serkenti a glükóz anyagcserét. Íze inkább a paprikáéra hasonlít, finom chips készíthető belőle, de salátához és püréhez is felhasználható.
Krumpli helyettesítő zöldségek
Ha szeretnénk teljesen elhagyni a krumplit, akkor is számos lehetőség áll a rendelkezésünkre. Lássuk, melyek ezek!
Batáta vagy édesburgonya
Az édesburgonya egyre elterjedtebb hazánkban, nemcsak a boltok polcain találkozhatunk vele, sokan termeszteni is megpróbálják. A neve megtévesztő lehet, mert bár burgonyaként emlegetjük, nincs közi a krumplihoz. A burgonya helyettesítésére nagyon jól alkalmazható, íze inkább a répáéra emlékeztet.
Fogyasztása nagyon egészséges, ugyanis gazdag béta-karotinban, A-, B- és C-vitaminban is. Számos módon felhasználható, lehet sütni, főzni, pürésíteni és tölteni is.
Pasztinák
Hazánkban nem annyira népszerű növény, viszont Európa számos országában előszeretettel fogyasztják. Hasonlít a fehérrépára, ám annál egy kicsit vastagabb és sötétebb színű. A fehérrépával ellentétben csak a gyökere fogyasztható, levesbe kerülhet a fehérrépa és a krumpli helyett is.
Emellett pürének és sült köretnek is jó megoldás. Egészségesebb is, mint a krumpli, pektint, fehérjét és C-vitamint is tartalmaz, a gyökeréből készült főzet pedig vizelethajtó és görcsoldó hatású.
Yacon vagy inkagumó
Ez a legegzotikusabb és a legnehezebben beszerezhető krumpli helyettesítő. Ez a növény ugyanis Peruból származik, hazánkban pedig nem termesztik. Ha szeretnénk kipróbálni, akkor csak az internetről tudjuk megrendelni. A termesztése a hazai klíma mellett nem mondható a legegyszerűbbnek, ugyanis vízigényes és fagyérzékeny növény, ugyanakkor nem lehetetlen vállalkozás.
Megéri a fáradtságot, mert segíthet a vércukorszint stabilizálásában, antioxidáns, koleszterincsökkentő és immunerősítő hatású. Nyersen is fogyasztható, de főzni vagy sütni is lehet.
Kép forrása: Pexels.com